Matavfallhantering

Uppdatering 2021-10-07: Entreprenören iRec hade beställt fel delar. Avstängningen är således lyft tillsvidare.

Vår brf kommer att börja med matavfallshantering och det betyder att vi medlemmar kommer börja separera matavfall från övriga hushållsavfall. Den vänstra av våra två avfallskassuner (sopnedkast) kommer att byggas om till matavfallbehållare: lakvattenavskiljare och ett vredlås kommer att installeras. Vi etablerar detta för klimatnyttan och för att det blir krav för matavfallshanteringssystem 1 januari 2023.

Ni kanske undrar varför ett vredlås kommer att installeras? Som användare finns det regler om att man måste göra ’ett aktivt val’ (läs: låsa upp ett lås) när man har hantering för både matavfall och hushållsavfall. Då vi delar detta avfallssystem med hsb. Fransmannen på andra sidan gatan har det varit svårt att hitta en gemensam nyckellösning – därav kringgår vi detta med ett enkelt vredlås så att vi och dom slipper addera en extra nyckel på nyckelknippan.

Ombyggnationen kommer att ske på måndag den 11 oktober, men den vänstra behållaren kommer att stängas av redan imorgon kväll, då det är lite oklart om tömning är på torsdag eller fredag – för att ge entreprenören en tom kassun att jobba med. Så vänligen bryt inte tejpen som kommer sättas dit av styrelsen.

Systemet/tjänsten kring matavfall kommer inte att börja gälla redan på måndag, utan om 4–6 veckor (vi reserverar oss för ändringar av tidsintervallet) då Stockholm Vatten och Avfall har fått in den nya rutinen i deras system. Den vänstra behållaren kan således användas som vanligt, trots att det kommer vara en etikett som säger matavfall, tills det att vi informerar er om annat.

Styrelsens ambition är att ställa upp en hylla utanför tvättstugan där ni kan hämta matavfallspåsar. Mer om det när det börjar närma sig.

Trevlig kväll,

Styrelsen

Av: styrelsen, oktober 5, 2021
Tillbaka